ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙNikolas

MELISSAE-RHODES-HONEYΑΡΧΕΣ

Οι αρχές της Βιολογικής μελισσοκομίας περιγράφονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) 834/2007 – 889/2008 και ακολουθεί τις ίδιες αρχές και κανόνες της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής (συμβατική μελισσοκομία) αλλά επιπρόσθετα υπόκειται σε επιπρόσθετους κανονισμούς, περιορισμούς και ελέγχους.
Ο χαρακτηρισμός των μελισσοκομικών προϊόντων Βιολογικής παραγωγής εξαρτάται από την ποιότητα του περιβάλλοντος, την μεταχείριση των μελισσών – κυψελών, τις συνθήκες συλλογής – επεξεργασίας και αποθήκευσης των μελισσοκομικών προϊόντων.
Τα κράτη μέλη καθορίζουν τις περιοχές ή τοποθεσίες στις οποίες δεν επιτρέπεται η μελισσοκομία. Η θέση του μελισσοκομείου είναι από τις σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στην συμβατική και βιολογική

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
bee-farming

Η τροφοδοσία των μελισσών (σιρόπια, ζυμάρια, κ.ά.) απαγορεύεται. Επιτρέπεται ΜΟΝΟ όταν απειλείται η επιβίωση των μελισσσών με βιολογικό μέλι, βιολογική ζάχαρη ή μελάσα.
bee-farming-rhodesΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Στην αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσών απαγορεύεται η χρήση αλλοπαθητικών, συνθετικών, χημικών, φαρμακευτικών προϊόντων. Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ οργανικά οξέα και αιθέρια έλαια.

ΚΥΨΕΛΕΣ

Οι κυψέλες πρέπει να κατασκευάζονται από φυσικά υλικά. Η απολύμανση των κυψελών, του εξοπλισμού, των συσκευών και των υλικών επιτρέπεται με φυσική επεξεργασία όπως ατμό και γυμνή φλόγα.

ΚΗΡΗΘΡΕΣ

Το κερί για νέες κηρήθρες πρέπει να προέρχεται από εγκεκριμένες μονάδες βιολογικής παραγωγής.
Το πιστοποιημένο προϊόν είναι επώνυμο και πλήρως ιχνηλάσιμο και το πιστοποιητικό αποτελεί διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας συμμορφώνονται με συγκεκριμένα πρότυπα και προδιαγραφές.

bee-keepers